.

Çarşamba, Mayıs 16

HAYRİYE HANIMLA TÜRK YEMEKLERİNE VE GIDAYA DAİR


Merhabalar,
Bu yazımızın konuğu, 500'den fazla yayınıyla, tatlısından tuzlusuna, çorbasından turşusuna aklınıza yiyecek ve içeceğe dair ne gelirse tarifini bulabileceğiniz turkish food and recipes isimli bloğun yazarı Hayriye Çetin-Karaca Hanım. Bir Gıda Mühendisi olan Hayriye Hanım, bloğunda sadece tarif vermekle kalmıyor, aynı zamanda gıdalar hakkında bilimsel ve pratik bilgiler de sunuyor okuyucularına. Bütün bunları İngilizce ve Türkçe okuyabileceğiniz gibi, blogta İngilizce-Türkçe yemek terimleri sözlüğünü de bulabilirsiniz. Bu zengin içerikli ve iştah açıcı bloğu gezerken bir mola verdik ve Hayriye Hanım, Amerika'ya dair sorularımızı bizi kırmayıp cevapladı. Bu sevimli sohbeti okurken çayınızı, kahvenizi almayı unutmayın...
 

BA- Hangi şehirden / eyaletten yazıyorsunuz?
T- Lexington, Kentucky.

BA- Blog sahibi kimdir, nerelidir, burcu nedir, hobileri nelerdir.... Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz lütfen? 
T- Blog sahibi Hayriye Cetin-Karaca, aslen Bulgaristan'in Burgaz sehrinde dogan ve 1989'da ailesiyle birlikte Bulgaristan'dan Turkiye'ye goc eden bir gocmen kizi. Dogaya ve doganin butun guzelliklerine hayran, kitap okumayi ve muzik dinlemeyi seven, sevdikleriyle birlikte zaman gecirmekten ve onlara degisik lezzette yemekler yaparak saglikli beslenme ve kaliteli yasam prensibini elinden birakmayan mukemmelliyetci bir basak burcu. Turkiye'de CBU Gida Muhendisligi bolumunden mezun olduktan sonra evlenerek Amerika'ya gelip University of Kentucky'de yine Gida bolumunde masterdan sonra doktora seruvenine baslayan bir gida bilimcisi (food scientist).

BA- Blog yazmaya ne zaman, ne sebeple başladınız? Amerika'ya gelmeden önce de blog yazıyor muydunuz?
T- Blog maceram 2008 yilinda Amerikada yasayan degisik ulkelerden arkadaslarimin yaptigim yemek tariflerini istemeleri ve esimin de israrlari ve destegiyle basladi. Blog yazmamin amaci Turk ve Osmanli yemek kulturunu ve tarif yelpazesini butun dunyaya tanitmak ve herkesle paylasmak oldu. Bunun yani sira mesleki bilgilerimi de paylasarak saglikli ve guvenli gida tuketimini desteklemeyi ve tesvik etmeyi amacladim. Daha once hicbir blog tecrubem olmadi.

BA- Sizi Amerikaya getiren ne oldu? Kaç yıldır Amerika'da yaşıyorsunuz?
T- Beni Amerikaya getiren o zamanlar Texas'da egitim goren ve kalbimi calip beni Amerika'ya gelmeye ikna eden, hayatimi paylasmayi kabul ettigim sevgili esim oldu. O zamandan beri 4.5 senedir Amerikadayim.

BA- Bu süreçte alışmakta zorlandığınız herhangi bir sey oldu mu? Amerika'ya dair hiç hayal kırıklığı yaşadınız mı ?
T- Alismakta zorlandigim cok fazla sey olmadi. Oncelikle Ingilizce konusunda zorlandim. Ustelik ortaokul ve liseyi en donanimli Anadolu Liselerinden birinde dereceyle bitirmistim. Ingilizceme guveniyordum fakat adapte olmam bekledigim gibi kolay olmadi. Butun dunyadan insanlarin burada toplandigini gozonune alirsak, degisik kulturler ve yasam tarzlari bana bayag bir kultur soku yasatti. Ama ozgurluk kavraminin tam olarak yasandigi bir yer olmasi sebebiyle alismam ve adapte olmam zor olmadi. Degisime ve yeniliklere her zaman acik biri olarak Amerika yasantisina alismam zor olmadi. Turkiye'deki samimi arkadasliklari hala cok ozledigimi ve burada bulamadigimi soyleyebilirim.


BA- İlk zamanlarınızı düşününce 'Ah keşke!' dediginiz seyler var mi? Veya 'Yuh yani, bu ne gariplik!' dediğiniz veya ilginç gelen olaylar yaşadınız mı / gördünüz mü? (Mesela kar yağarken bile, şortuyla, parmak arası terlik giyenleri gördüm, yuh dedim, gibi basit şeyleri kastediyorum :) ) veya hiç unutamayacağınız bir anınızı bizimle paylaşır mıydınız?
T- Ilk geldigimde, kiyafetlerimden ya da takilarimdan dolayi rastgele hic tanimadigim insanlarin bana surekli cok guzel giyindigimi ve uzerimdekilerin ne kadar uyumlu ve guzel oldugunu soylemelerine cok sasirmistim. Ne kadar acik sozlu ve samimiler diye dusunmeden edemiyordum. Burada bayanlar gunluk hayatlarinda ya da is ortamlarinda Turkiye'deki gibi suslenip sikir sikir giyinmiyorlar. Cok mutevazi bir giyim tarzlari var ve sadece ozel durumlarda ya da davetlerde kiyafetlerine ya da makyajlarina ozen gosteriyorlar. Bu bana en basindan beri ilginc gelmisti. Universite ortaminda bayan ogrenciler ya da asistanlar, hatta hocalar bile genelde kot pantolon, tshirt, spor ayakkabi ya da terlikli oluyorlar. Turkiye'deki universitelerde boyle bir seyi hayal bile edemiyorum. Ben universitedeyken kizlar podyuma cikar gibi giyiniyordu (yaklasik 9 sene once).

BA-Amerika'da en çok beğendiginiz yer neresidir? Gelmeyei düşünenlere 'mutlaka şurayı da görün' diyebileceğiniz bir yer var mı?
T- Ben ve esim her ikimizde deniz ya da okyanusa ve gunese asik oldugumuz icin, ozellikle San Diego, CA'yi cok begeniyoruz. Mutlaka gorulmesi gereken yerler arasinda New York, Florida ve Chicago'yu onerebilirim.

BA- Favori alış-veriş yeriniz neresidir? Ailenizin favori eğlencesi nedir? (Bir mekan da olabilir)
T- Favori alisveris yerimiz Macy's ve JCpenney diyebilirim. Aradigimiz herseyi genelde bulabiliyoruz. Eglence olarak, genelde yazlari disarda vakit gecirmeyi seviyoruz. Kentucky cok yesil ve doga guzellikleri muhtesem bir yer oldugu icin, doga sporlarini cok seviyoruz. Kisin ise buralar bayag soguk ve karli oldugundan, kar sporlarindan zevk aliyoruz.

BA- Türkiye'de yaşadığınız şehirle, şimdi yaşadığınız yer arasındaki en benzer ve en farklı şey nedir?
T- Turkiye'de Yalova'da yasiyordum simdi yasadigim yerle buyukluk ve sosyallik olarak pek farkli degil. Tek farki Yalova deniz kenarinda iliman iklimde hos bir turistik yerken, burasi daha cok karasal iklimde ve daha monoton bir sehir diyebilirim.

BA-Sosyal çevrenizde daha cok Türkler mi var, yoksa Amerikalılar mı? Amerikalılarla komşuluk ilişkileriniz nasıl? Genel olarak Amerikan toplumunu nasıl değerlendirirsiniz?
T- Sosyal cevremizde genelde Amerikalilar var, buralarda Turkler oldukca az. Amerikalilarla arkadasliklarimiz ve komsululuk iliskilerimiz cok iyi. Her ulkeden ve irktan samimi arkadaslarimiz var. Amerikalilarin aile yapilari, aile ve insan iliskileri bizimkine gore cok farkli ve yuzeysel diyebiliriz. Ama her ne olursa olsun insana verdikleri deger, her irktan ve ulkeden insani aralarina alip kabullenmeleri ve ayrim yapmamalari, saygida kusur gostermemelerine hayranim. Sizi herhangi bir ozelliginiz icin yargilamiyor, oldugunuz gibi kabul ediyorlar ve her turlu dusuncenize, dininize ve degerlerine anlayis ve saygi gosteriyorlar.

BA- Çocuğunuzu yetiştirirken - varsa- Amerika'da yaşıyor olmanın avantajı ve dezavantajı nedir sizce? 
T- Henuz cocuk sahibi olmadigimiz icin bu konuda cok fazla bir yorum yapamayacagim. Fakat, etrafimdaki Turklerden gorudugm ve ogrendigim kadariyla, burada cocuklarin egitiminin cok daha az masrafli ve daha kapsamli oldugunu soyleyebilirim. Onun yani sira, egitim duzeyinin Turkiye'ye gore daha hafif olusu, ve teoriden cok uygulamaya ve hayata yonelik bir egitimin uygulandigini soyleyebilirim. Dezavantaj olarak, cocuklarin Turk kultur ve geleneklerine uygun yetismesinin cok zor oldugunu soyleyebilirim.


BA- Amerika'ya yeni geleceklere ne tavsiye edersiniz? (Gelmeden önce ve geldiklerinde)
T- Amerika'ya gelince rahat bir hayat icin saglik sigortanizi ve butun genel ihtiyaclarinizi tam anlamiyla karsilayabilmeniz icin gelirinizin iyi olmasi gerekir. Arabaniz yoksa ve toplu tasimanin olmadigi bir eyaletteyseniz, Kentucky gibi, arabasiz yapamazsiniz. Disardan bakinca hersey guzel gorunuyor fakat, Amerika'ya yuksek beklentilerle gelmeyin derim. Nedense Turkiye'dekiler burada maaslar cuvalla veriliyor saniyorlar, ama siradan "bir tane" salatalik icin 2$ verdigimizi ve kilo ile degilde tane ile aldigimizi kimse bilmiyor. Bu sadece ilk aklima gelen bir ornek.
  
BA-Başka kültürlere ait öğrendiğniz, hoşlandığınız veya hoşlanmadığınız herhangi bir şey var mı? Bir yemek çeşidi de olabilir mesela...
T- Cinlilerin yemek yerken agizlarini acarak ve inanilmaz derecede de agiz sapirdatarak yemelerinden cok fazla rahatsiz oluyorum. Hindistanlilarin bazilarinin gelenek ve gorenekleri Turklere cok benziyor. Yemek olarak da Amerika'nin pirzolasini "Steak" hic bir pirzolaya degismem:)

BA- Şimdi kapınız çalsa ve Türkiye'den bir paket gelse, içinden ne çıkmasını arzu ederdiniz?
T- Birden fazla sey cikmasini isterdim. Ama ilk aklima gelenler; simit, yesil can erik, firindan yeni cikmis sicak ekmek,....


BA- Eklemek istediğiniz veya paylaşmak istediğiniz bir şey varsa seve seve dinleriz... Var mı? 
T- Basarilar diliyorum.

Biz de sorularımıza içtenlikle cevap veren Hayriye Hanım'a çok teşekkür ediyor, hayatında başarılar ve mutluluklar diliyoruz...
Blog yazarlarmıza sormamızı istediğiniz sorularınız olursa, 'Yorum' kısmından veya 'bloggeramerikada@gmail.com' adresine e-mail göndererek bizimle paylaşmanızdan mutluluk duyarız. 
Blogger-Amerikada'dan Sevgiler & Saygılar...

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...