.

Cuma, Mayıs 4

MADE IN TÜRKİYE

http://madeinturkiye.blogspot.com
Blogger-Amerika'da, röportaj ricamızı geri çevirmeyip, sorularımızı yanıtlayan kıymetli blog yazarlarıyla söyleşmeye başladı. Muhabbetimize katılan ilk konuğumuz Made in Turkiye bloğunun yazarı Mehmet Bey oldu. madeinturkiye.blogspot.com linkini tıkladığınızda da görebileceğiniz gibi, Mehmet Bey, Amerika'da alışveriş yaptığımız reyonlardaki Türk ürünlerine dikkat çekmekte. Bloğunun ne gibi bir faydası olacağını soranlara ise, bloğunda yer verdiği cevabı şöyle; 

http://madeinturkiye.blogspot.com/
"Yurtdışında, bilhassa Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan Türk nüfusu gün geçtikçe artmaktadır. Bunu göz önünde bulundurduğumuzda gelecek on yıl içinde daha fazla Türk ürünü Amerikan mağazalarında yer bulacaktır. Ancak, hali hazırda Türkiye'den Amerika'ya ithal edilen ürün sayısı aslında arzu edilenin çok çok altında bulunmaktadır. Bunun ardında yatan nedenlerden biri hiç şüphesiz Türk ürünlerinin Amerikan marketlerine girmiş dahi olsa halk düzeyinde yeterince talep görmeyişi ya da tannmayışıdır. Bu site, hiç olmazsa Amerika'da yaşayan Türk toplumunda bu bilinci uyandırarak bu ürünlerin hak ettiği konumu elde etmesine, bu sayede taleplerin artmasına ve dolaylı olarak Türk ithalat sanayiinin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Sitenin en önemli özelliği, yalnızca Amerika'daki Türk marketlerini değil, aynı zamanda Amerika'da, Amerikan alışveriş mağazalarında satılan Türk ürünlerini tanıtmaya yönelik olmasıdır. Bilhassa, Amerika çapında oldukça geniş dağıtım ağına sahip büyük süpermarket ve alışveriş merkezlerini hedef almaktadır. Zira, hali hazırda Amerika'nın hemen her eyaletinde çok sayıda Türk marketi bulmak mümkündür. Buralarda, dilediğiniz sayı ve çeşitte Türk ürününe ulaşmanız da mümkündür."

http://madeinturkiye.blogspot.com/
 Bloğu gezerken, biz de bol bol "aaa bu da mı Türkiye'den gelmiş/ geçmiş!" diyerek farketmediğimiz ürünlere bi kere daha baktık. Lafı fazla uzatmadan, bakalım madeinturkiye -M- çayımızın yanında bize neler anlatmış...
BA- Hangi eyaletten yazıyorsunuz?
M- Pennsylvania.
BA- Blog sahibi kimdir, nerelidir, burcu nedir, hobileri nelerdir.... Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz lütfen?
M- Blog sahibi, 6 yılı aşkın bir süredir Amerika'da yaşamaktadır. Aslen İzmirli olup, denizi, yüzmeyi, müzik dinlemeyi, film izlemeyi sever. Mükemmeliyetçidir, planlı çalışmayı sever, hayatında sürprizlere yer yoktur.
BA- Blog yazmaya ne zaman, ne sebeple başladınız? Amerika'ya gelmeden önce de blog yazıyor muydunuz?
M- Blog sahibi, Amerika'ya gelmeden önce de blog yazmaktaydı. Şu anda çeşitli nedenlerden dolayı blog yazmaya vakit bulamıyor. Kendini akademik çalışmalara verdi diyelim.
BA- Sizi Amerikaya getiren ne oldu? Kaç yıldır Amerika'da yaşıyorsunuz?
M- Daha iyi bir eğitim almak düşüncesi. Dil kursuydu, masterdı derken şimdi doktoroya asılıyor.
BA- Bu süreçte alışmakta zorlandığınız herhangi bir sey oldu mu? Amerika'ya dair hiç hayal kırıklığı yaşadınız mı ?
M- İlk başlarda araba sürmek eğlenceli gibiydi, şimdiyse adeta bir zorunluluk. Türkiye'de toplu ulaşımın bir nimet olduğunu düşünüyor.
BA- İlk zamanlarınızı düşününce 'Ah keşke!' dediginiz seyler var mi? Veya 'Yuh yani, bu ne gariplik!' dediğiniz veya ilginç gelen olaylar yaşadınız mı / gördünüz mü? Veya hiç unutamayacağınız bir anınızı bizimle paylaşır mıydınız?
M- Çok şey var belki ama kısaca size bir anektod akratayım. Amerika'da radyoların ve televizyonların sadece İngilizce yayın yapıyor olması da ilk başlarda keyifliyfi. Memleket hasreti mi diyelim, tekdüzeliğin verdiği monotonluk mu diyelim, artık raydo dinlemiyorum bile.
BA- Amerika'da en çok beğendiginiz yer neresidir? Gelmeyei düşünenlere 'mutlaka şurayı da görün' diyebileceğiniz bir yer var mı?
M- Florida. Gerçekten görmeye değer.
BA- Favori alış-veriş yeriniz neresidir?
M- amazon.com : herşeyi bulmak mümkün. 
BA- Türkiye'de yaşadığınız şehirle, şimdi yaşadığınız yer arasındaki en benzer ve en farklı şey nedir?
M- Pennsylvania'da büyük şehirler hariç heryer yemyeşil, doğal güzellikleri harika. Ama Türkiye'nin tarihi güzellikleriyle kıyas bile edilmez.
BA- Genel olarak Amerikan toplumunu nasıl değerlendirirsiniz?
M- Amerikan toplumu esasen çok anlayışlı, farklı kültürlere açık, dışlayıcı değil. Bu yüzden gerek kültürel değerler olsun gerekse de dini tercihlerde insanlar son derece saygılı ve hoşgörülü.
BA- Çocuğunuzu yetiştirirken - varsa- Amerika'da yaşıyor olmanın avantajı ve dezavantajı nedir sizce?
M- Çocuğum yok, ama olsaydı gerçekten çok endişelenirdim herhalde. Burda yetişen çocuklarda bir takım duygular maalesef yerleşmiyor: Vefa duygusu gibi. Herkes kendisi için yaşıyor gibi, bireysel ihtiyaçlar hep ön planda.
BA- Amerika'ya yeni geleceklere ne tavsiye edersiniz? (Gelmeden önce veya geldiklerinde)
M- Artık eski Amerikan rüyası kalmadı gibi. Amerika'nın şaaşalı günleri gerilerde kaldı. Kanada daha güzel bir alternatif olabilir.
BA- Başka kültürlere ait öğrendiğniz, hoşlandığınız veya hoşlanmadığınız herhangi bir şey var mı? Bir yemek çeşidi de olabilir mesela...
M- Amerika'da fitness salonlarında insanların üzerinde kıyafet olmadan duş alması çok itici. Mahremiyet hissi kalmamış.
BA- Şimdi kapınız çalsa ve Türkiye'den bir paket gelse, içinden ne çıkmasını arzu ederdiniz?
M- Piyasaya çıkan en son fimlerden biri.
BA- Eklemek istediğiniz veya paylaşmak istediğiniz bir şey varsa seve seve dinleriz... Var mı?
M- Size başarılar. Umarım faydalı olmuşumdur.
Biz, bu keyifli sohbet için Mehmet Bey'e çok teşekkür ediyor, kendisine çalışmalarında başarılar diliyoruz. 

Bu arada blog yazarlarmıza sormamızı istediğiniz sorularınız olursa, 'Yorum' kısmında veya 'bloggeramerikada@gmail.com' adresine e-mail göndererek bizimle paylaşmanızdan mutluluk duyarız. 

Amerika'dan Sevgiler & Saygılar...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...